Mezera krytí a varovné signály podnikové krize – včasná identifikace preventivní restrukturalizace - Kuděj, Michal; Smrčka, Luboš; Vacík, Emil; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Klíčovým problémem včasného rozpoznání podnikové krize jsou kritéria, na jejichž základě je posuzován stav podniku a případné příznaky jeho krize. Cílem této práce je identifikace potenciálu mezery krytí a dalších finančních charakteristik pro včasné rozpoznání podnikové krize a vytvoření systému včasného varování, který by případnou podnikovou krizi včas indikoval. Základní metodika práce spočívá v kvantitativní analýze podniků, u kterých bylo vyhlášeno moratorium a podniků, jejichž krize vyústila v úpadek a porovnání finančních charakteristik úpadkových a bezproblémových podniků za účelem identifikace diskriminačního potenciálu vybraných finančních charakteristik. Z kvantitativní analýzy vyplynulo, že jak podniky, u kterých bylo vyhlášeno moratorium, tak podniky, u kterých byl zjištěn úpadek, se potýkaly s významnými problémy již tři roky předem. Současně se ukázalo, že úpadkové podniky se již tři roky před úpadkem potýkaly s významnou mezerou krytí a že mezera krytí může být samostatným varovným signálem podnikové krize. Na základě porovnání úpadkových a bezproblémových podniků a identifikace diskriminačního potenciálu vybraných finančních charakteristik byl pak pomocí logistické regrese sestaven systém včasného varování. Byla potvrzena domněnka, že podniky identifikují riziko podnikové krize pozdě (pokud vůbec) a pokud by byla podniková krize odhalena včas a byla implementována ozdravná opatření (včetně např. preventivní restrukturalizace), mohlo by být v řadě případů možné znovunastolení finanční stability a prosperity a eliminovány mj. také národohospodářské náklady.
Vedoucí práce: Luboš Smrčka
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations