Diskurz a praxe feministické zahraniční politiky Švédska, Kanady a Francie - Černá, Anastázie; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Madarászová, Alexandra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Feministická zahraniční politika (FZP) je dynamicky se rozvíjejícím fenoménem mezinárodních vztahů, který se od roku 2014, kdy Švédsko jako první země světa deklarovalo její následování, postupně stává významnou součástí diskurzu i praxe zahraniční politiky států po celém světě. Přestože do současnosti neexistuje její jednotné pojetí, napříč odbornou literaturou lze vystopovat několik rysů, které by podle akademiků měla každá FZP naplňovat: transformativní potenciál, etické principy a cíle, multidimenzionální pojetí bezpečnosti a důraz na intersekcionalitu. Cílem práce je zjistit, zda zahraničně politický diskurz a praxe Švédska, Kanady a Francie naplňuje současnou akademickou vizi FZP. K naplnění cíle práce nejprve aplikuje metodu kritické diskurzivní analýzy, prostřednictvím které analyzuje oficiální koncepce zahraniční politiky daných zemí, a následně se přesouvá k praxi, kde analyzuje povahu dosažených výsledků. Práce dospěla k závěru, že diskurz ani praxe zkoumaných zemí zcela nenaplňují principy FZP. Zatímco v diskurzu i praxi pracují všechny tři země s multidimenzionálním pojetím bezpečnosti, jejich důraz na transformaci a intersekcionalitu je většinou slabý a etické principy a cíle jsou oslabovány pragmatismem. Práce však vyjadřuje naději na pozitivní vývoj do budoucna díky spolupráci všech tří zemí s občanskou společností.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses