Využití nových technologií ve zdravotní péči o stárnoucí japonskou populaci - Lajpoldová, Alena; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Jiránková, Martina, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Japonsko je zemí s jednou z nejrychleji stárnoucích populací. Relativně vysoký starších podíl osob v populaci přináší pro japonské zdravotnictví novou výzvu, jak zabezpečit odpovídající zdravotní péči pro seniory. Jednou z možností je přijmout nové technologie internetu věcí v péči o seniory. Hlavním cílem diplomové práce je zhodnotit, do jaké míry se v poslední dekádě využívají zařízení internetu věcí ve zdravotní péči o starší obyvatele Japonska. Z hlediska vedlejších cílů se zaměřuji na otázku, jakou souvislost a efekty mají projekty aplikované v poslední dekádě ve vybraných městech Japonska implementujících strategii smart city, jak se podílejí na řešení negativních sociálních dopadů stárnutí populace, kterému Japonsko čelí. Mezi ona vybraná města zařazuji Kashiwanoha (prefektura Čiba), Aizuwakamatsu (prefektura Fukušima) a hlavní město Japonska Tokio (prefektura Tokio). Japonsko se aktivně podílí na vývoji technologií pro péči o obyvatele. Zabývá se vývojem robotiky a také přenosných zařízení, které pomáhají kontrolovat zdravotní stav seniorů. Japonské zdravotnictví usiluje o nový přístup chytré léčby, ve kterém technologie umožňují seniorům být co nejvíce nezávislými na péči druhých. Vybraná města se podílí na činnostech ulehčující aktivní stárnutí jejich obyvatelů. Ve městě mají senioři možnost využívat různá zdravotnická zařízení, ve kterých mohou kontrolovat svůj zdravotní stav a učit se, jak o svůj zdravotní stav lépe pečovat.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses