Efektivní zdanění fyzické osoby a právnické osoby - Čuda, Richard (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou efektivní míry zdanění fyzické a právnické osoby. V první části této práce jsou vysvětleny základní principy výpočtu daňové povinnosti fyzické a právnické osoby a výpočtu pojistného na sociální pojištění. Kromě toho jsou v první části dále popsány základní charakteristiky vybraných forem podnikání a s nimi spojené administrativní povinnosti a náklady. V analytické části je na konkrétním příkladu ukázán výpočet efektivní míry zdanění fyzické osoby a právnické osoby. Dále je v analytické části provedena analýza efektivní míry zdanění fyzických a právnických osob na různých hladinách výnosů a různých výších nákladů.