Poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú členmi štatutárnych orgánov a ďalšími manažérmi - Schwarzová, Lucia; Ducháčková, Eva, 1958-; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Témou tejto diplomovej práce je poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú členmi štatutárnych orgánov a ďalšími manažérmi, tzv. poistenie D&O. Práca sa v prvej polovici sústredí na teoretický základ, z ktorého dané poistenie plynie. Zároveň sú rozobrané špecifiká tohto poistenia a to najmä v rozsahu krytia, parametroch a štruktúre poistenia. Jedným z cieľov práce je porovnať a vyhodnotiť rozsah krytia poistenia D&O u piatich vybraných poisťovní, v rámci ktorých sú zastúpene najväčšie tradičné poisťovne na českom trhu, ale aj zahraniční poistitelia. Druhá polovica práce je venovaná modelovému prípadu škody, kde na konkrétnom vznesenom nároku je ukázaná úloha poistenia D&O pre podnikateľský subjekt. Posledná kapitola popisuje reakciu poistného trhu na zhoršenú aktuálnu ekonomickú situáciu vo svete kvôli pandémii ochorenia Covid-19 a ilustruje vývoj poistných sadzieb finančných rizík kam patrí aj poistenie D&O za posledné roky.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses