Porovnanie dataminingových algoritmov pri analýze trhu s nehnuteľnosťami - Hrušovská, Daniela (2021)
Diplomová práca sa venuje štatistickým a dataminingovým algoritmom v oblasti nehnuteľností. Jednotlivé dáta, v celkovom počte 25 889 pozorovaní, predstavujú inzeráty na predaj bytov a domov, ktoré boli publikované od októbra 2020 do marca 2021. Pomocou modelov ako viacrozmerná regresná analýza, regresné spliny, rozhodovacie stromy, náhodné lesy a gradient boosting machine odhadujeme cenu nehnuteľností. Tvorba modelov prebieha na trénovacej množine dát a ich vyhodnotenie na testovacej. Práca je rozdelená na tri časti. V prvej sa nachádza teória k jednotlivým algoritmom a druhá časť je zameraná na dáta, ich spracovanie a základnú jednorozmernú analýzu. Tretia časť obsahuje modely cien nehnuteľností v podobe štyroch úloh, kde je rozdelenie na byty verzus domy a hlavné mesto Praha verzus republika. V diplomovej práci sledujeme dva ciele. Prvým z nich je analýza trhu nehnuteľnosti pomocou sledovaných premenných a stanovenie ich vplyvu na cenu. Druhým cieľom je tvorba modelov prostredníctvom spomenutých algoritmov v programovacom jazyku R a určenie, ktorý z nich je najvhodnejší z pohľadu predpovede ceny nehnuteľnosti.