Návrh rozhodovacího modelu pro posouzení vhodnosti automatizace zpracovávání textových dokumentů - Mandík, Jan; Strossa, Petr, 1961-; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato diplomová práce se zabývá digitalizovaným zpracováním dokumentů, které nejsou v elektronické podobě a které postrádají pevně danou, předvídatelnou strukturu. Na úvod je vysvětlena daná problematika, smysl tohoto tématu a důvody digitalizace dokumentů. V hlavní části jsou popsané základní pojmy navázané na téma, technologie a principy využívané při digitalizaci dokumentů. Následně jsou popsány a analyzovány klíčové vlastnosti dokumentů, které rozhodují o tom, zda jsou dokumenty vhodné pro digitalizaci. Na analýzu a popis těchto pojmů a vlastností navazuje návrh rozhodovacího modelu sloužící pro posouzení vhodnosti automatizace zpracování dokumentů. Tato vhodnost je posuzována jak z pohledu technologického, tak z pohledu ekonomického. Zdrojem tohoto rozhodovacího modelu je dotazníkové šetření a analýza v praxi provedených implementací automatizovaného zpracování dokumentů. Rozhodovací model je posléze ověřen na příkladech konkrétních typů dokumentů, u nichž existuje poptávka po jejich automatickém zpracování. V závěru této práce je shrnuto, čím se práce zabývala, co a proč bylo popsáno a čeho bylo dosaženo. Hlavním přínosem této práce je vytvoření rozhodovacího modelu umožňující posoudit vhodnost automatizace zpracování konkrétních skupin dokumentů. Takový rámec umožní učinit snadnější rozhodnutí firmám, které v rámci svojí činnosti automatizaci zpracování dokumentů zvažují.
Vedoucí práce: Petr Strossa
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses