Dopady čínských PZI na africké státy : meta-analýza - Preslová, Tereza; Sejkora, Jiří, 1985-; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Čínské přímé zahraniční investice zažívají v posledních dekádách v Africe bezprecedentní boom. Jejich přítomnost na africkém kontinentu však vyvolává řadu otázek i kontroverzí. Tato diplomová práce si klade za cíl identifikovat charakter hlavních dopadů čínských PZI na africké státy pomocí meta-analýzy odborných článků na toto téma. První dvě kapitoly poskytují potřebná východiska pro následnou meta-analýzu, ve které je analyzováno a shrnuto 61 odborných článků. Problematika je úžeji zaměřena na čtyři oblasti: dopady čínských PZI na ekonomický růst v Africe, dopady na africkou zaměstnanost, dopady dle hospodářských sektorů a dopady podle institucionálního nastavení afrických zemí. Hodnocená literatura mimo jiné naznačuje, že čínské PZI mají pozitivní dopad na africkou zaměstnanost a také to, že se dopady velmi výrazně liší v závislosti na hospodářském sektoru, do kterého čínské PZI směřují. Práce navíc zdůrazňuje význam inkluzivního institucionálního nastavení afrických zemí pro maximalizaci možných výhod a minimalizaci negativních dopadů z čínských PZI.
Vedoucí práce: Jiří Sejkora
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses