Retence absolventů trainee programů - Richterová, Martina; Král, Pavel; Klattová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2021)
Trainee programy jsou stále se rozšiřující metodou získávání zaměstnanců. Jejich další efekty jsou například vyšší angažovanost a nižší fluktuace zaměstnanců, kteří trainee programy absolvovali. Nicméně některé trainee programy se potýkají s vysokou fluktuací ať již v průběhu, tak po skončení programu. Cílem práce bude tedy zjistit, jaké faktory rozhodují o retenci absolventů trainee programů. Výsledky této práce mohou být využity v praxi, konkrétně ve společnosti ŠKODA AUTO a.s., ale i v podobných společnostech, které uplatňují trainee program jako součást svých talentových programů a usilují o udržení trainees ve společnosti nejen v průběhu trainee programu, ale i v budoucnu.
Vedoucí práce: Pavel Král
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses