Aplikace vícerozměrných statistických metod v ledním hokeji - Horák, Tomáš; Malá, Ivana, 1962-; Čabla, Adam, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Diplomová práce si klade za cíl získat poznatky, které pomohou s charakteristikou hráčů české Tipsport Extraligy ledního hokeje a s hodnocením jejich přínosu pro hru svého týmu. První dvě analýzy zkoumají data útočníků při rovnovážném stavu hráčů na ledě v sezóně 2020/2021, třetí analýza se zaměřuje na období již od sezóny 2014/2015. Prvním dílčím cílem práce je zjednodušit velké množství hráčských metrik do menšího počtu nezávislých faktorů pomocí faktorové analýzy. Výsledkem je model využívající 13 dobře interpretovatelných faktorů – faktory jsou popsány a pojmenovány. Druhým dílčím cílem je nalézt homogenní skupiny útočníků, k čemuž je využita shluková analýza. Nalezených 18 shluků poměrně zdařile charakterizuje různé herní styly hráčů a výsledky jsou i přes vyšší počet shluků využitelné, obzvlášť pro účely identifikace podobně hrajících hráčů. Třetím dílčím cílem je odhadnout přínos hráčů pro tým s využitím bayesovského přístupu k regresní analýze a fiktivních dummy pozorování k formulaci apriorních informací. Zkoumány jsou vlivy na střeleckou aktivitu a gólovou produkci. Výsledné odhady parametrů regresního modelu RAPM popisují vliv hráčů na hru a také kvantifikují vliv jiných aspektů ovlivňujících hru. Aposteriorní rozdělení vybraných parametrů jsou zobrazena na grafech, zkoumáno je také rozdělení bodových odhadů hráčských parametrů napříč všemi sezónami. Analýzy byly provedeny pomocí programovacího jazyka R v programu RStudio.
Vedoucí práce: Ivana Malá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses