Rekonstrukce časových řad počtu zemřelých a stavu populace v Českých zemích před rokem 1920 - Mazouch, Petr, 1981-; Cipra, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Kompletní časová řada počtu zemřelých a stavu populace existuje v České republice až od roku 1920. Do té doby existují na území Českých zemí pouze nekompletní datové sady. Současné metody umožňují rekonstruovat historické datové řady a nabízí tak možnost hlubšího prozkoumání historických období s využitím současných nástrojů demografické analýzy. Cílem práce je úprava datových sad o počtu zemřelých do podoby, která by umožnila rekonstrukci stavu populace v období 1870–1919 i v letech mimo sčítání lidu, kdy údaje o struktuře populace nejsou k dispozici. Práce obsahuje popis základních datových zdrojů, obecnou metodiku rekonstrukce datových sad, konkrétní modifikace aplikované na data a základní výsledky analýzy realizované na rekonstruovaných datech. Výsledné datové sady počtu zemřelých v členění na elementární soubory (1870–1919), struktura populace po jednotkách věku (1870–1919) a ukazatel intenzity úmrtnosti v kohortním uspořádání (kohorty 1820–1922) jsou publikovány na webu k využití dalšími zájemci.
Vedoucí práce
Habilitační práce (doc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet