Riešenie optimalizačných úloh v jazyku Python s doplnkom SolverStudio - Homová, Eva Tatiana (2021)
Operačný výskum je úzko spätý s využívaním softwarových nástrojov pre podporu optimalizácie, ktorých na trhu existuje mnoho. V rámci tejto práce sú predstavené niektoré z nich. Rozdelené sú na optimalizačné riešitele, na modelovacie jazyky a prostredia a na server k online optimalizácii využívajúci kombináciu riešiteľov a jazykov. Pozornosť je sústredená na Excel doplnok SolverStudio poskytujúci jedno prostredie a to list Excelu na zadávanie vstupných dát, ako aj matematického modelu úloh, či zdrojového kódu. V doplnku SolverStudio je možné vyberať z modelovacích a programovacích jazykov na zápis modelu, ako aj z viacerých riešiteľov. V rámci tejto práce je využívané rozhranie Gurobi Python, jedna kapitola je preto venovaná optimalizácii v jazyku Python. V SolverStudiu je na úlohy teórie grafov, konkrétne na úlohu obchodného cestujúceho a úlohu čínskeho poštára, implementovaný zdrojový kód napísaný v jazyku Python obsahujúci matematické modely riešené za pomoci riešiteľa Gurobi. Na záver sú predstavené výsledky úloh ako aj celkové zhodnotenie doplnku SolverStudio k riešeniu optimalizačných úloh a jeho možné využitie k výučbe na školách.