Riešenie optimalizačných úloh v jazyku Python s doplnkom SolverStudio - Homová, Eva Tatiana; Jablonský, Josef, 1955-; Sokol, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Operačný výskum je úzko spätý s využívaním softwarových nástrojov pre podporu optimalizácie, ktorých na trhu existuje mnoho. V rámci tejto práce sú predstavené niektoré z nich. Rozdelené sú na optimalizačné riešitele, na modelovacie jazyky a prostredia a na server k online optimalizácii využívajúci kombináciu riešiteľov a jazykov. Pozornosť je sústredená na Excel doplnok SolverStudio poskytujúci jedno prostredie a to list Excelu na zadávanie vstupných dát, ako aj matematického modelu úloh, či zdrojového kódu. V doplnku SolverStudio je možné vyberať z modelovacích a programovacích jazykov na zápis modelu, ako aj z viacerých riešiteľov. V rámci tejto práce je využívané rozhranie Gurobi Python, jedna kapitola je preto venovaná optimalizácii v jazyku Python. V SolverStudiu je na úlohy teórie grafov, konkrétne na úlohu obchodného cestujúceho a úlohu čínskeho poštára, implementovaný zdrojový kód napísaný v jazyku Python obsahujúci matematické modely riešené za pomoci riešiteľa Gurobi. Na záver sú predstavené výsledky úloh ako aj celkové zhodnotenie doplnku SolverStudio k riešeniu optimalizačných úloh a jeho možné využitie k výučbe na školách.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses