Vliv věkové diverzity na pracovní výkon - Koubková, Barbora (2021)
Diplomová práce se zabývá tématem věkové diverzity a jejím působením na pracovní výkon. Cílem práce je zjistit, jak ovlivňuje věková diverzita pracovní výkon jednotlivých týmů. Dílčím cílem této diplomové práce je zjistit, jak a do jaké míry vnímají členové týmu věkovou diverzitu. Dalším dílčím cílem je zjistit, zda se členové týmu v týmu s věkovou diverzitou cítí více či méně motivovaní a na závěr, jaké jsou možné nedostatky práce v týmu s věkovou diverzitou. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá teoretickými poznatky z odborné literatury na téma diverzity, věkové diverzity a age management. V druhé části této diplomové práce je proveden výzkum, který proběhl formou kvantitativního výzkumu. Sběr dat probíhal na základě experimentu a následného dotazníkového šetření. Z výsledků z experimentu lze určit, jak věková diverzita ovlivňuje pracovní výkon. Pomocí následného dotazníkového šetření jsou zjištěny odpovědi na dílčí cíle. V závěru jsou shrnuty výhody a nevýhody práce v týmu s věkovou diverzitou, a navíc jsou zde navržena možná opatření na eliminaci slabých stránek. Tato práce má přínos zejména pro firmy, cílem je upozornit na důležitost věkové diverzity a na možné výhody věkové diverzity, které ovlivňují výkon pracovních týmů.