Ekonomické aspekty ilegální migrace z Blízkého východu do EU z uprchlické perspektivy - Součková, Lucie (2021)
Balkánskou cestou je nazývána trasa, kterou již několik let využívají uprchlíci z různých států Blízkého východu a střední Asie ve snaze získat azyl ve státech Evropské unie. V roce 2015 začala být situace neúnosná a vyústila v tzv. Evropskou uprchlickou krizi. Od tohoto roku zaplňuje téma Evropské uprchlické krize stránky medií, sociální sítě a je předmětem mnoha odborných debat a studií. Mnoho odborných textů analyzuje vývoj, příčiny a možné důsledky migrační krize i postavení a chování jednotlivých aktérů. Tato práce se zaměřuje na samotné uprchlíky ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu, kteří v roce 2015-2019 procházeli Bálkánskou cestou. Prostřednictvím analýzy vybraných výzkumů a odborných studií se práce snaší zhodnotit ekonomické aspekty uprchlické cesty, tedy výdaje, které byly uprchlíky na cestě vynaloženy a největší položky rozpočtu jejich cesty.