Analýza pobočkových sítí bank v ČR z pohledu lokality - Sommer, Tadeáš (2021)
Práce předkládá analýzu a srovnání pobočkových sítí bank v rámci ČR a také poskytuje praktický návod na sestavení modelu, kterým lze odhadovat očekávanou výkonnost poboček na stávajících a nových místech. Výsledky jsou podkladem pro střední management a analytiky, kteří rozhodují o rozmístění bankovní sítě, mohou mít přímý dopad na finanční výsledky a postavení společnosti na trhu. Modelem je dvoustupňový regresní model. V prvním stupni je třeba odhadnout vzdálenostní efekt regresorů na vysvětlovanou proměnnou. Ve druhém stupni je nutné odhadnout vícesložkový lineární model, na základě jehož lze predikovat na všechny lokality v ČR. Předloženou analýzou je porovnání bankovních sítí v ČR. Z analýzy vyplývá, že se očekávaná kumulativní výkonnost poboček liší napříč konkurenty a že některé sítě jsou systematicky lepší, než jiné. Dále je součástí práce i model lineárního programování na výběr optimální pobočkové sítě z již predikovaných lokalit.