Kyberkriminalita v Darknetu - Burdová, Sandra (2021)
S vývojem moderních technologií se neustále vyvíjejí a zdokonalují také samotné kybernetické útoky. Spousta trestných činů, na které jsme byli zvyklí v běžném životě se přesouvají do kyberprostoru, kde v některých případech páchají velké škody. Tato diplomová práce se zabývá problematikou kyberkriminality v Darknetu, analyzuje současné kyber útoky a dává návrhy na možnosti zlepšení v oblasti obrany. Teoretická část práce popisuje kyberprostor a jeho chápání. Dále zkoumá kyberkriminalitu jak z aspektu legislativy a právní odpovědnosti, tak z pohledu kyberzločinu. Teoretická část práce popisuje prostředí Darknetu a jeho fungování. Analytická část práce se zabývá výhodami útočníka na Darknetu oproti obyčejnému internetu. Dále systematicky zkoumá jednotlivé případy kyberkriminality uskutečněné v prostředí samotného Darknetu. Tato část práce obsahuje kvalitativní výzkum, který byl proveden na základě osobních rozhovorů s respondenty. Cílem práce je zmapování současné situace v rámci kyberkriminality, a také aplikace americké a české legislativní úpravy v oblasti kyberkriminality. Přínosem práce je poukázat na nedostatky v české legislativě a celkové doporučení ke zlepšení v oblasti boje proti kyber útokům.