Kyberkriminalita v Darknetu - Burdová, Sandra; Klíma, Tomáš; Murín, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
S vývojem moderních technologií se neustále vyvíjejí a zdokonalují také samotné kybernetické útoky. Spousta trestných činů, na které jsme byli zvyklí v běžném životě se přesouvají do kyberprostoru, kde v některých případech páchají velké škody. Tato diplomová práce se zabývá problematikou kyberkriminality v Darknetu, analyzuje současné kyber útoky a dává návrhy na možnosti zlepšení v oblasti obrany. Teoretická část práce popisuje kyberprostor a jeho chápání. Dále zkoumá kyberkriminalitu jak z aspektu legislativy a právní odpovědnosti, tak z pohledu kyberzločinu. Teoretická část práce popisuje prostředí Darknetu a jeho fungování. Analytická část práce se zabývá výhodami útočníka na Darknetu oproti obyčejnému internetu. Dále systematicky zkoumá jednotlivé případy kyberkriminality uskutečněné v prostředí samotného Darknetu. Tato část práce obsahuje kvalitativní výzkum, který byl proveden na základě osobních rozhovorů s respondenty. Cílem práce je zmapování současné situace v rámci kyberkriminality, a také aplikace americké a české legislativní úpravy v oblasti kyberkriminality. Přínosem práce je poukázat na nedostatky v české legislativě a celkové doporučení ke zlepšení v oblasti boje proti kyber útokům.
Vedoucí práce: Tomáš Klíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses