Slučování modelů PURO pro tvorbu ontologií v OWL - Bedrníček, Daniel; Dudáš, Marek; Vacura, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Práce se zabývá možnostmi rozšíření funkcionality PURO Modeleru vyvinutého pro tvorbu modelů v jazyce PURO. Cílem práce je prozkoumání možností vývoje aplikace podporující návrh složitějších modelů v několika ohledech. Zásadní funkcionalitou je možnost slučování dílčích modelů vytvořených v jazyce PURO a také možnosti zlepšení přehlednosti zobrazení výsledného sloučeného PURO modelu. Práce čtenáře seznamuje s oblastí ontologií a sémantického webu. Jsou popsány postupy mapování a slučování ontologií a ER modelů. Tyto postupy jsou pak vztahovány na problematiku slučování PURO modelů. Autor identifikuje klíčové problémy při slučování všech druhů entit v jazyce PURO a navrhuje možná řešení. Pro přehlednější zobrazování modelů se autor inspiruje tématem vizualizace velkých grafů a hledá možné využití obecných postupů pro využití ve své aplikaci. Autor dále porovnává několik knihoven pro zobrazování grafů ve webové aplikaci. Ve vybrané knihovně poté implementuje navržené algoritmy pro slučování modelů. Poté je demonstrována funkčnost aplikace vytvořením dílčích modelů na základě ontologie FOAF a jejich následným sloučením v jeden větší model.
Vedoucí práce: Marek Dudáš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses