Aplikace skrytých markovských modelů při analýze pohybu ryb - Lubas, Jaroslav (2022)
Tato diplomová práce zpracovává unikátní data o pohybu ryb nasbíraných pomocí metody akustické telemetrie na jezeře Milada. Provádím experiment užití MS-GARCH modelů mimo finanční sféru, pomocí kterých určuji aktivní stav ryb, konkrétně vertikální aktivitu sumce Silurus glanis. Aktivita je dále vysvětlována environmentálními faktory pomocí logistické regrese s dynamickou strukturou na dlouhých časových řadách. Modely ukazují 2 rozdílné režimy aktivity definované rozdílnou volatilitou. Sumec velký snižuje aktivitu ve dne a zvyšuje za soumraku a v noci.