Aplikace skrytých markovských modelů při analýze pohybu ryb - Lubas, Jaroslav; Zouhar, Jan, 1982-; Holý, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato diplomová práce zpracovává unikátní data o pohybu ryb nasbíraných pomocí metody akustické telemetrie na jezeře Milada. Provádím experiment užití MS-GARCH modelů mimo finanční sféru, pomocí kterých určuji aktivní stav ryb, konkrétně vertikální aktivitu sumce Silurus glanis. Aktivita je dále vysvětlována environmentálními faktory pomocí logistické regrese s dynamickou strukturou na dlouhých časových řadách. Modely ukazují 2 rozdílné režimy aktivity definované rozdílnou volatilitou. Sumec velký snižuje aktivitu ve dne a zvyšuje za soumraku a v noci.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses