Jaderný odpad na dně moří jako předmět mezinárodněprávní regulace - Szczurková, Nikola; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Stehlíková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Diplomová práce se zaměřuje na formování režimu ukládání radioaktivního odpadu na mořské dno ve druhé polovině 20. století. Nabízí vhled do problematiky ochrany životního prostředí, ze které se působením analyzovaných vlivových faktorů vyprofiloval zájem o řešení otázek znečištění moří jaderným odpadem. Praktická část práce vyhodnocuje pozice klíčových hráčů a jejich partikulárních zájmů na poli mezinárodních vztahů a vývoj jejich rolí při sjednávání úmluv interakcí vymezujících rámec režimu oceánského dumpingu. Proces cesty ovlivněné celou řadou faktorů vedoucí od prvotních impulsů až po přelomové události formující sledovanou agendu následně rozpracovává do jednotlivých fází. V rámci kontextu environmentálního modelu režimu podle Orana Younga pak představuje základní determinanty dynamiky tohoto procesu.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses