Kultura, zmocnění a autonomie : Zkoumání rozdílů mezi samo-řídícími a manažersky-hierarchickými organizacemi - Novák, Michael (2022)
Samořídící organizace (SMOs) směřují k tomu, aby se stali nadějnou alternativou k manažersky-hierarchickým organizacím (MHOs), díky své schopnosti přizpůsobit se komplexním změnám ve společnosti. Ačkoliv počet samořídících firem narůstá, tak existuje minimum empirických studií zkoumající jejich uplatnění v českém prostředí. Práce se věnuje rozdílům u českých firem v charakteristikách: psychologické zmocnění, pociťovaná míra autonomie a kulturní nastavení. Analýza primárních dat (N = 165) odhalila, že členové SMOs vykazují statisticky vyšší míru psychologického zmocnění, což značí vyšší angažovanost a autonomii; dále že členové SMOs vykazují statisticky vyšší hodnoty pociťované míry autonomie, což značí decentralizaci moci a aktivní zapojení členů organizace. Výsledky kulturního nastavení u SMOs poukazují na statisticky nižší hodnoty u horizontálního individualismu, značícího ochotu vzájemně spolupracovat a utvářet svou organizaci; nižší hodnoty vertikálního individualismu, který značí podpůrné prostředí s minimalizací stresu a méně konfliktů mezi jednotlivými zaměstnanci; a nižší hodnoty vertikálního kolektivismu, který značí odmítání autoritativního řízení a striktní hierarchie. Předpoklad o vyšších hodnotách horizontálního kolektivismu, který by značil vzájemnou provázanost a rovnost mezi členy, se u SMOs neprokázal. Limitací práce je problematická klasifikace organizací, jejíž řešení je nastíněno v doporučeních. Přínosem práce je shrnutí současného stavu dlouhodobého výzkumu na Vysoké škole ekonomické v Praze a rozvinutí stavu vědění v dalších třech charakteristikách vázajících se na samořídící organizace.