Agrese ve společnosti - psychické týrání na pracovišti - Thomová, Kateřina (2021)
Diplomová práce s názvem Agrese ve společnosti — psychické týrání na pracovišti si klade za cíl podrobněji prozkoumat problematiku postupně se zvyšující agrese v různých odvětvích společnosti — od školního prostředí až po domácí násilí. Hlavním zaměřením je však sociální klima v pracovním prostředí a jeho vliv na psychiku a chování. Přestože se v práci objevují pohledy různých stran vstupujících do této problematiky, hlavním sledovaným jevem je porovnání pohledu zaměstnanců a jejich nadřízených. Rešerše literatury v rámci teoretické části práce vede k vysvětlení základních pojmů, které jsou zásadní pro správné porozumění celkové problematice, a k představení širších souvislostí. Následná analytická část se zabývá rozsáhlým kvantitativním šetřením ve formě dotazníku a kvalitativním výzkumem ve formě osobních rozhovorů uskutečněných ve zvolené firmě. Podrobná analýza získaných výsledků je základem návrhové části, v níž se objevují doporučení na zlepšení celkové situace i návrhy, které by mohly do budoucna omezit výskyt těchto negativních vlivů v pracovním prostředí.