Vliv trendu udržitelnosti na marketingovou komunikaci a spotřebitelské chování - Sosnytska, Alina; Zeman, Jiří; Mokrejšová, Veronika, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Bakalářská práce se zabývá udržitelným rozvojem, který se skládá ze současné podpory sociálního, environmentálního a ekonomického pilíře. Cílem práce je zhodnotit, jak koncept udržitelnosti proniká do marketingových strategií a mění chování spotřebitele a na základě vlastního dotazníkového šetření zjistit, jaké povědomí má český spotřebitel o udržitelném rozvoji a jeho cílech a jaké faktory motivují kupující k podpoře udržitelných praktik. První část práce je zaměřená na ukázaní, jak vznikly tří pilíře udržitelného rozvoje a proč nabyly významnosti, jaké existují cíle Agendy 2030 a jak se Česká republika zapojuje do udržitelného rozvoje. Navíc v první kapitole lze najít základní linie kritiky spojené s konceptem udržitelnosti. V druhé časti je rozebráno, proč se udržitelnost považuje za megatrend, jak ho podporují firmy a na co přesně se zaměřují ve svých udržitelných marketingových strategiích. V rámci třetí kapitoly je představená charakteristika udržitelného spotřebního chování a také klíčové kulturní, sociální, osobní a psychologické faktory, které mají vliv na konečné nákupní rozhodnutí. Poslední čtvrtá část je věnovaná analýze výsledků vlastního dotazníkového šetření, který byl zaměřen na získání přehledu o současné tendenci podpory udržitelnosti v České republice a také na faktory, které ovlivňují spotřebitele podporující udržitelný rozvoj. Cílem je zjistit, co vede kupující k podpoře udržitelnosti na území ČR.
Vedoucí práce: Jiří Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses