Srovnání inovačních politik ČR a Rakouska - Částková, Markéta; Vlčková, Jana; Jiránková, Martina, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Inovace jsou přední hybnou silou růstu a rozvoje národních ekonomik. Kvalitní inovace jsou zpravidla vytvářeny ve funkčních inovačních systémech, jejichž vznik je podmíněn efektivní inovační politikou. Tvorba a implementace inovační politiky v národních inovačních systémech je úkolem státu a měla by vycházet z komplexní národní inovační strategie založené na důkladné analýze silných a slabých stránek daného inovačního systému a jeho potenciálu. Jednou z cest ke kvalitní inovační politice je také inspirace a přejímání fungujících procesů od jiných států. Předložená práce se věnuje srovnání inovačních politik České republiky a Rakouska a jejím primárním cílem je na základě výsledků analýzy a komparace inovačních politik a výkonností České republiky a Rakouska definovat doporučení a možnosti inspirace pro zlepšení inovační výkonnosti ČR. Vedlejšími cíli je analyzovat a zhodnotit inovační politiky ČR, resp. Rakouska na základě strategických dokumentů, odborné literatury a ukazatelů inovační výkonnosti, přičemž tyto cíle jsou cíli podpůrnými pro naplnění hlavního cíle práce. Z výsledků analýzy vyplynulo, že hlavními oblastmi vhodnými pro inspiraci od Rakouska jsou digitalizace státní správy, systém financování veřejného výzkumu, zapojení do rámcových programů EU a strategie Open Innovation.
Vedoucí práce: Jana Vlčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses