Digitální transformace HR procesů vybrané firmy se zaměřením na řízení změny - Toběrná, Karolína; Čermáková, Elvíra; Zadražilová, Dana, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Tato diplomová práce se zabývá tématem řízení změny v souvislosti s digitální transformací řízení lidských zdrojů vybrané společnosti ve třech evropských zemích. Cílem práce je formulovat praktická doporučení pro podporu efektivního řízení dané změny na trzích Srbska, Rakouska a Polska z pohledu regionálního vedení, jakožto iniciátora změny. Teoretická část práce se zaměřuje na vymezení tématu HRM, aspektů souvisejících s jeho digitalizací a shrnuje přístupy k řízení změny v organizaci. Praktická část se soustředí na přiblížení projektu digitální transformace vybrané společnosti. Dále hodnotí důležité aspekty ovlivňující jeho úspěšné dokončení v návaznosti na teoretická východiska a přináší hlavní poznatky plynoucí ze strukturovaných rozhovorů s klíčovými stakeholdery změny. Závěrem pak jsou navržena doporučení pro podpoření úspěšného přijetí dané transformace HR procesů.
Vedoucí práce: Elvíra Čermáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses