Koncentrační tábor Osvětim : zhodnocení koncentračního tábora jako atraktivity cestovního ruchu - Pěchotová, Nikola; Štemberk, Jan, 1977-; Jarolímková, Liběna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Cílem předložené diplomové práce je zhodnocení bývalého koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau jako atraktivity cestovního ruchu a předpokladů pro rozvoj cestovního ruchu v dané oblasti. Druhým cílem je zjištění zájmu o atraktivitu mezi studenty pražských vysokých škol. Dalšími dílčími cíli práce je definování pojmů dark tourism, holokaust tourism, koncentrační tábor a vyhlazovací tábor a těchto posledních dvou také určení rozdílů, které pojmy odlišují. První kapitoly představují obecné pojmy z cestovního ruchu, definují dark tourism a holocaust tourism, představují pojmy koncentrační tábor a vyhlazovací tábor. Další kapitoly poté představují již muzeum a památník Auschwitz-Birkenau jako takový a věnují se analýze jednotlivých předpokladů, které vyplývají z Mariotovy metody. Jedná se o selektivní, lokalizační a realizační předpoklady pro rozvoj cestovního ruchu. Zhodnocení muzea jako atraktivity je doplněno také o SWOT analýzu vnášející do úvahy také vnitřní faktory. Pro zjištění zájmů u studentů pražských škol bylo využito dotazníkového šetření. Dotazník byl vytvořen online a následně distribuován stejným způsobem.
Vedoucí práce: Jan Štemberk
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses