Tradície a súčasnosť bilaterálnych vzťahov Českej a Slovenskej republiky - Popovcová, Diana (2021)
Diplomová práca sa venuje historickému kontextu spoločných vzťahov, ich vzniku a vývoju pred vytvorením Československa, ďalej ich novému rozmeru počas rôznych foriem spoločného štátu a následnej premene na vzťahy dvoch národov žijúcich v samostatných zvrchovaných republikách. Kvalita vzájomných česko-slovenských bilaterálnych vzťahov je hodnotená až po súčasnosť. Dôležité je nielen porovnanie intenzity, ale aj aktivity v rámci spoločných vzťahov Česka a Slovenska navzájom a tiež ich angažovanosť v medzinárodných štruktúrach. Významným medzníkom v týchto vzájomných vzťahoch je rozdelenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a jeho dopad na vzťahy Čechov a Slovákov a stabilitu v strednej Európe. V tomto kontexte je nazerané na politický vývoj v Európe cez perspektívu možností vplyvu dvoch malých štátov na medzinárodnú scénu.