Nelegální obchodování s lidmi : Komparativní případová studie OBSE a RE - Kopková, Karolína; Dubský, Zbyněk, 1974-; Machoň, Miloslav, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Nelegální obchodování s lidmi nabývá od 90. let 20. století na síle. Jedná se o formu novodobého otroctví, kdy je současně obchodováno s miliony žen, mužů, ale i dětí. Tímto fenoménem se začala zabývat řada mezinárodních organizací, ale i po několika letech snah se zločin nedaří vymýtit. V evropském prostoru působí Organizace pro bezpečnosti a spolupráci v Evropě i Rada Evropy. Cílem diplomové práce je porovnat, jakým tématům se tyto organizace věnují ve svých hlavních dokumentech řešících problematiku nelegálního obchodování s lidmi. Těmito dokumenty jsou Akční plán OBSE pro boj proti nelegálnímu obchodování s lidmi a Úmluva Rady Evropy o opatřeních proti obchodování s lidmi. Na základě obsahové analýzy vyplynula témata společná i rozdílná. Další částí práce je zasazení organizací a obsahové analýzy do kontextu. V této části je zkoumáno, zda má na řešení problému z pohledu dané organizace vliv to, jaký má organizace charakter, tedy za jakých podmínek daná organizace vznikla a na jakých stojí hodnotách.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses