Boj proti korupci na mezinárodní scéně - případová studie skandálu FIFA - Jenis, Matouš (2021)
Práce se věnuje problematice boje proti korupci a jejímu vlivu na fungování mezinárodní fotbalové organizace FIFA. Cílem práce je identifikovat slabá místa v řízení organizace, která vedla k systematickému uplácení a podvodům. Na začátku se práce zabývá obecně korupcí, příčinami a důsledky vzniku korupce a jejímu dělení. Dále analyzuje mezinárodní snahy k potlačení korupce. Ve třetí kapitole se věnuje výskytu korupce ve sportu. V praktické kapitole se snaží odhalit příčiny korupce v mezinárodní organizaci FIFA. Teoretická část využívá metod hloubkové analýzy, transkripce a v některých případech také komparaci. Čerpá z odborný článků, knih, dále z dokumentů a zákonů. Praktická část je zpracovaná formou případové studie a vychází zejména z novinových článků. Práce dochází k závěru, že korupce byla způsobená systémovými chybami, které byly po odhalení skandálu z větší části napraveny.