Analýza míry rizika chudoby v EU a ČR - Faizutdinova, Margarita (2021)
Bakalářská práce se věnuje aktuálnímu tématu, a to chudobě v zemích Evropské unie, včetně České republiky. Využito je statistického ukazatele z databáze Eurostat: míra rizika chudoby, odkud také byla čerpána potřebná data pro následné statistické analýzy. Práce zkoumá vývoj míry rizika chudoby jak v ČR, tak v zemích EU, a to z různých hledisek: na základě pohlaví, dle daného členského státu EU i podle geografické polohy v rámci Evropy. K vyhodnocení jsou využity různé grafy (histogramy, krabičkové a spojnicové grafy). Je zkoumáno, jak se liší míra rizika chudoby mezi muži a ženami, mezi ČR a EU i podle toho, kde člověk žije (rozdíl mezi severní, střední-východní, západní a jižní Evropou). K vyhodnocení jsou využity různé druhy statistických testů (Shapiro-Wilkův test, Kruskal-Wallisův test, t-testy). Získaná data z databáze Eurostat jsou podrobena statistickým analýzám v programu Excel a Statgraphics a následně interpretována.