Koncept Smart City v municipálním managementu - Dvořák, Jan (2021)
Cílem diplomové práce je návrh opatření pro zlepšení realizace projektů Smart City ve vybrané obci. První část teoretické části práce je věnována konceptu Smart City, konkrétně zasazení a vývoji konceptu, obecnému definování konceptu Smart City zahraniční i českou literaturou, současně zde byla popsána aktuální situace konceptu v rámci České republiky a v neposlední řadě jsou zde zmíněny hlavní problémy českých obcí v souvislostech s konceptem Smart City. Druhá část teoretické části práce se věnuje konkrétním aspektům konceptu Smart City jako je mobilita, ekonomika, vláda, lidé, prostředí a bydlení. Teoretická část vytvořila kvalitní základ pro praktickou část diplomové práce. Praktická část se zaměřuje především na kvalitativní analýzu strategických dokumentů zabývající se konceptem Smart City. Tyto analýzy jsou doplněny také o polostrukturovaný rozhovor s garantem Smart City ve Žďáře nad Sázavou. Výsledkem analýz a rozhovoru je zhodnocení současného stavu a na jeho základě jsou navrhnuty projekty či dílčí aktivity vedoucí ke zlepšení realizace konceptu Smart City.