GDPR a cloudové služby - Švecová, Kateřina (2021)
Tato diplomová práce se zabývá tématem GDPR a cloudových služeb. Jejím cílem je vyhodnotit vliv obecného nařízení o ochraně osobních údajů na vývoj cloudových služeb. Pro vypracování byly použity metody analýzy, literární rešerše a hloubkových rozhovorů. Úvodní kapitola představuje hlavní zásady GDPR a jeho přínos oproti předchozí právní úpravě, vysvětluje pojem cloud a jeho podstatu a zmiňuje další normy, kterými se cloudové služby řídí. V praktické části jsou analyzovány změny v kodexu EU na ochranu osobních údajů pro poskytovatele cloudových služeb v souvislosti se vznikem GDPR. Dále jsou na základě rozhovorů vedených se zástupci dvou českých společností poskytujících cloudové služby přiblíženy dopady obecného nařízení v praxi. Zmíněny jsou také případy porušení zabezpečení, které byly ohlášeny Úřadu pro ochranu osobních údajů od nabytí účinnosti GDPR. V závěrečné části práce jsou na základě dosažených poznání formulovány návrhy a doporučení.