Ovlivňují hodnoty jedince vztah ke mzdové transparentnosti? : Aplikace Schwartzovy teorie základních lidských hodnot - Mečířová, Alena; Král, Pavel; Hiršová, Miloslava, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2021)
Diplomová práce se zabývá vlivem osobnostních charakteristik na mzdovou transparentnost. Cílem práce je zjistit, zda preference osobnostních hodnot mohou predikovat negativní či pozitivní postoj ke mzdové transparentnosti. Výzkum byl proveden pomocí validovaného dotazníku Schwartzovy teorie PVQ, který je určen k měření preferencí hodnot a dotazníku autorů Smit a Montag-Smit pro měření postojů ke mzdové transparentnosti. Nad daty byla provedena deskriptivní, korelační a regresní analýza. Diplomová práce nepotvrdila, že by preference osobnostních hodnot souvisely s postojem ke mzdové transparentnosti.
Vedoucí práce: Pavel Král
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses