Dostupnosť drahých inovatívnych liekov v ČR/SR a nové spôsoby ich financovania - Plávková, Soňa (2021)
Diplomová práca reaguje na problematiku inovatívnych liekov, ich financovania zo systémov verejného zdravotného poistenia a mimo týchto systémov. Cieľom je preskúmať jednak zdôvodnenie vysokých cien niektorých dnes používaných liečiv, jednak možnosti financovania mimoriadne nákladnej liečby so zapojením zdravotných poisťovní alebo bez ich zapojenia, a to z teoretického hľadiska na základe verejne dostupných informácií z českých, slovenských a zahraničných zdrojov, predovšetkým článkov zaoberajúcich sa danou problematikou, a následne z praktického hľadiska, a to dotazníkovým prieskumom medzi osobami, ktoré sa ocitli na strane príjemcov inovatívnych liekov, vyhodnocovaným pomocou chí-kvadrát testu. Záver obsahuje zhodnotenie príčin vysokých cien inovatívnych liečiv, dopady na pacientov v praxi s ohľadom na prístup verejných systémov zdravotného poistenia a možností na posun v tejto oblasti v prospech pacientov.