Dostupnosť drahých inovatívnych liekov v ČR/SR a nové spôsoby ich financovania - Plávková, Soňa; Pažitný, Peter, 1976-; Sabolovič, Mojmír, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2021)
Diplomová práca reaguje na problematiku inovatívnych liekov, ich financovania zo systémov verejného zdravotného poistenia a mimo týchto systémov. Cieľom je preskúmať jednak zdôvodnenie vysokých cien niektorých dnes používaných liečiv, jednak možnosti financovania mimoriadne nákladnej liečby so zapojením zdravotných poisťovní alebo bez ich zapojenia, a to z teoretického hľadiska na základe verejne dostupných informácií z českých, slovenských a zahraničných zdrojov, predovšetkým článkov zaoberajúcich sa danou problematikou, a následne z praktického hľadiska, a to dotazníkovým prieskumom medzi osobami, ktoré sa ocitli na strane príjemcov inovatívnych liekov, vyhodnocovaným pomocou chí-kvadrát testu. Záver obsahuje zhodnotenie príčin vysokých cien inovatívnych liečiv, dopady na pacientov v praxi s ohľadom na prístup verejných systémov zdravotného poistenia a možností na posun v tejto oblasti v prospech pacientov.
Vedoucí práce: Peter Pažitný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses