Role vlivu osobnosti na spokojenost se mzdou - Žďárská, Nikola (2021)
Předmětem diplomové práce je role osobnostních rysů člověka na spokojenost se mzdovým ohodnocením. Zprvu je na základě teoretických poznatků vymezen koncept pracovní spokojenosti a spokojenosti se mzdou, dále jsou čtenáři představeny dimenze, podle kterých je spokojenost se mzdou určena a v neposlední řadě se autorka práce zaměřuje na vymezení osobnostních charakteristik podle známé teorie Big 5. Cílem práce je zjistit, zda a do jaké míry existuje vztah mezi jednotlivými osobnostními rysy a spokojeností se mzdovým ohodnocením. Praktická část probíhala na základě dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 174 respondentů. Celkem bylo stanoveno 20 hypotéz, které byly následně ověřovány a vyhodnoceny pomocí vícenásobné regresní analýzy. Z výsledků vyplynulo, že jediným dominujícím rysem mající vliv na dimenze spokojenosti se mzdou je osobnostní rys svědomitosti, u ostatních charakteristik se statistická závislost neprokázala.