Vliv finanční integrace konvergujících zemí EU na makroekonomické nerovnováhy - Novák, Pavel; Hnát, Pavel, 1981-; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Tato diplomová práce se zaobírá analýzou makroekonomických nerovnováh na pozadí probíhajícího procesu finanční integrace v konvergujících státech Evropské unie. Hlavním cílem práce je tudíž analyzovat vliv stále se prohlubující finanční integrace nových konvergujících členských států EU na makroekonomické nerovnováhy, zejména pak v oblasti úspor a investic. Značná část této práce se rovněž zaměřuje na vývoj běžných a finančních účtů sledovaných zemí. První část je věnována teoretickému základu k problematice finanční integrace a makroekonomických nerovnováh se zaměřením na vybrané země střední a východní Evropy. V rámci první kapitoly jsou rovněž představeny klíčové ukazatele makroekonomických nerovnováh, z nichž pak vychází druhá kapitola této práce. Analytická část práce je věnována podrobné analýze vybraných nerovnováh v souvislosti s procesem finanční integrace.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses