Vplyv vládnych transferov a vplyv dôvery vo vládu na priebeh pandémie COVID -19 –prípad krajin V4. - Božiková, Miroslava; Chytilová, Helena; Miklánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalárska práca je založená na skúmaní determinantov, ktoré ovplyvňujú priebeh pandémie COVID – 19 v krajinách V4. Determinanty sú skúmané v kategóriách environmentálnych, ekonomických, demografických a behaviorálnych. Hlavným cieľom práce je zistiť možný vplyv vládnych výdajov a dôvery vo vládu na priebeh pandémie. V teoretickej časti sú najprv predstavené ekonomické dopady na krajiny V4. Práca ďalej uvádza odborné štúdie, ktoré skúmajú spojenie behaviorálnej ekonómie s COVID -19, a štúdie, ktoré skúmajú odlišné determinanty ovplyvňujúce pandémiu. Praktická časť je zameraná na empirickú analýzu determinantov, ktorá je prevedená pomocou pooled regresií panelových dát na troch modeloch. Na základe regresnej analýzy je preukázaná významnosť vplyvu transferov na počet nakazených, a vplyvu dôvery vo vládu na úmrtnosť. V empirickom modeli je ďalej dokázaná významnosť premenných reprezentujúcich vek populácie, hustotu osídlenia, priemerné mesačné teploty a financovanie zdravotníctva.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses