Marketingové vyhodnocení alternativního festivalu Utopije - Pláničková, Veronika (2021)
Event marketing patří mezi moderní formy marketingu a vytváří velmi efektivní nástroj, jak docílit větší propagace společnosti nebo jak přilákat nové či si udržet stávající zákazníky/návštěvníky, kteří si je budou pamatovat díky nevšednímu zážitku, který jim event poskytne. Teoretická část se zabývá vymezením pojmu event marketing včetně jeho výhod a nevýhod, jeho druhů a jednotlivých fází plánování eventu, které jsou nezbytné pro úspěšné naplánování akce. Současně zahrnuje aktuální trendy v event marketingu, které mohou napomoci k úspěchu celé akce. Na teoretickou část navazuje metodologická, která představuje způsoby a postupy metod výzkumu, které byly vybrány pro naplnění hlavních cílů. Pro účely praktické práce byl vybrán druhý ročník alternativního festivalu Utopije, který byl v rámci diplomové práce vyhodnocen ze tří hledisek. Cílem práce byla analýza komunikace eventu na sociálních sítích, dále vyhodnocení celkové spokojenosti návštěvníků festivalu na základě kvantitativního výzkumu a zhodnocení úspěšnosti festivalu z pohledu KPIs (Key Performance Indicators). Výsledkem diplomové práce je shrnutí všech získaných dat o festivalu a doporučení pro budoucí ročníky. Na základě získaných dat byla sepsána marketingová doporučení pro příští ročníky festivalu. V závěru diplomové práce lze najít rozhovor s hlavním organizátorem festivalu.