Výzkum zákaznické spokojenosti restaurace Fo3 pub & caffe - Folc, Adam (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou zákaznické spokojenosti vybrané restaurace Fo3 pub & caffe. První část práce je teoretická, ve které je provedena literární rešerše daného tématu. V této části práce jsou sepsány již získané poznatky v oblasti zákaznické spokojenosti, zákaznické loajality či faktorů ovlivňujících zákaznickou spokojenost. Kromě toho jsou v teoretické části charakterizovány metody marketingového výzkumu, zejména ty, které jsou následně využité v praktické části. Druhá část práce je praktická a v této části je proveden vlastní marketingový výzkum zákaznické spokojenosti formou dotazníkového šetření. Následně jsou výsledky tohoto výzkumu představeny a podrobeny korelační analýze, která určí nejvýznamější faktory ovlivňující celkovou spokojenost s restaurací. Výsledky jsou spíše pozitivní, přičemž jsou vytyčeny hlavní rizikové faktory, které mohou snižovat kvalitu restaurace.