Porodnost a plodnost v českých zemích od 90. let do současnosti - Mráz, Jaroslav (2021)
Tato práce se věnuje vývoji porodnosti a plodnosti v České republice a v jednotlivých krajích od devadesátých let dvacátého století do současnosti. Jsou řešeny příčiny a následky výrazného poklesu porodnosti a plodnosti v devadesátých letech dvacátého století. S tím souvisí zkoumání vývoje průměrného věku matky živě narozených dětí dle pořadí narození. Dále se práce zaměřuje na vývoj počtu vícečetných porodů a srovnání skutečných hodnot s hodnotami odhadnutými na základě vztahu Hellina–Zelenyho. Práce je rozdělena na dvě části. První je teoretická část, ve které je čtenář uveden do problematiky zkoumání vývoje porodnosti a plodnosti. Druhá je analytická, ve které je analýza porodnosti a plodnosti od devadesátých let dvacátého století do současnosti.