Prostorová analýza vztahu V&V výdajů a konkurenceschopnosti v high-tech sektoru na regionální úrovni - Lindnerová, Kateřina (2021)
Práce se zabývá analýzou vlivu výdajů na vědu a výzkum (V&V) na konkurenceschopnost v high-tech sektoru pro NUTS 2 regiony, a to za pomocí technik prostorové ekonometrie. V práci je rozebrán teoretický rámec regionální konkurenceschopnosti v high-tech sektoru a je uveden popis přístupů prostorové ekonometrie. Analýza byla provedena na vzorku 84 regionů zemí Německo, Česko, Polsko, Slovensko, Rakousko a Itálie pro rok 2018. Za použití testů prostorové autokorelace (Moranovo I, Gearyho C) byla ověřena přítomnost prostorové autokorelace a za pomocí modelů prostorové ekonometrie jako Spatial lag model, Spatial Durbin model či Spatial error model byl dokázán i statisticky významný pozitivní efekt výdajů na V&V na hodnotu HDP per capita a také i tzv. spillover efekt, jenž popisuje pozitivní vliv výdajů na V&V na hodnotu HDP per capita sousedních regionů.