Alternativní způsoby vizualizace kategoriálních dat ve shlukové analýze - Kupková, Barbora; Cibulková, Jana; Šulc, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Shluková analýza je klasifikační metodou vícerozměrné statistické analýzy, která rozděluje množinu prvků, například objektů, do shluků tak, aby si prvky uvnitř těchto shluků byly navzájem co nejvíce podobné a v různých shlucích se naopak lišily. Shlukování nominálních dat nebylo dosud prozkoumáno do takové míry jako shlukování kvantitativních dat, což platí i pro jeho vizualizaci. Ta je přitom důležitým nástrojem pro analýzu a průzkum multidimenzionálních dat. Proměnné tohoto typu se vyskytují poměrně často - v marketingu, biologii, medicíně a v dalších oborech. Cílem této práce je proto identifikovat možnosti zlepšení vizualizace hierarchicky shlukovaných objektů nominálních proměnných a navrhnout nové postupy. Tohoto cíle bylo dosaženo novými návrhy na vytvoření heatmapy a cluster scatter plotu. Tyto postupy byly následně aplikovány do pragramovacího jazyka R.
Vedoucí práce: Jana Cibulková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses