Vzdělávání uživatelů Power BI ve vybrané společnosti - Šváb, Martin; Novotný, Ota, 1971-; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato diplomová práce se zabývá problémy, se kterými se potýkají uživatelé Self-service Business Intelligence aplikací. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jaké uživatelské problémy se vyskytují v konkrétní vybrané společnosti a na základě toho se pokusit navrhnout řešení, jak odhalené problémy eliminovat a tím přinést do zvoleného podniku novou hodnotu. Po studiu tohoto problému v odborné literatuře byla k řešení použita metoda kvalitativního výzkumu. V rámci tohoto výzkumu proběhly hloubkové rozhovory s uživateli nástroje Power BI, v rámci kterých se podělili o své pozitivní i negativní zkušenosti. Výzkum zkoumal 3 konkrétní oblasti: práci s datovými zdroji, práci s nástrojem a BI governance. Na datech získaných během rozhovorů byla provedena analýza, z níž vzešly konkrétní uživatelské problémy. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že jednotliví uživatelé mají rozdílnou úroveň znalostí a dovedností. Tato úroveň kompetencí určuje, jaké datové zdroje dokážou ve své práci využívat. Jako hlavní problémové místo byl identifikován systém školení, který neumí zachytit rozdílnou úroveň jednotlivých pracovníků. Hlavním výsledkem práce je návrh vzdělávacího systému pro datové analytiky, kteří budou pracovat s nástrojem Power BI. Tento vzdělávací systém se snaží eliminovat problémová místa, která vzešla z provedeného výzkumu. Jeden z prvků návrhu spočívá stanovení úrovní kompetencí datových analytiků. Ty byly určeny 2: základní a pokročilá úroveň. Samotné vzdělávání začíná testem datové gramotnosti, který zjistí, jak si analytik vede v 5 definovaných oblastech. Následný vzdělávací proces pracuje s výsledkem tohoto testu a kombinuje 3 různé metody vzdělávání: mentoring, školení, sebevzdělávací portál. Kombinace těchto metod pomůže novému zaměstnanci získat potřebné dovednosti pro sv
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses