Analýza aplikovatelnosti českého systému nemocenského pojištění ve Vietnamské socialistické republice (2020) - Le, Tuan Anh; Brabec, Petr; Pavlíček, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Hlavním cílem dané bakalářské práce je analýza a následný návrh na zavedení alternativního nemocenského pojištění ve Vietnamské socialistické republice. Hlavními metodami jsou komparace, analýza a aplikace českého nemocenského pojištění v Česku a ve Vietnamu. V teoretické části jsou popsány jak základy teorií sociálního zabezpečení s důrazem na nemocenské pojištění, tak je zde popsán historický vývoj sociálních pojištění v jednotlivých zkoumaných zemích. Dále jsou popsány aktuální systémy nemocenského pojištění ČR a Vietnam. V praktické části dojde k podrobné komparaci těchto dvou zdravotních systémů a získané výsledky budou využity k aplikování českého systému pojištění ve Vietnamské socialistické republice. V této bakalářské práci se konkrétně zaměřuji na aplikace dvou nejdůležitějších dávek, těmi jsou peněžitá pomoc v mateřství a nemocenského. Součástí práce je výzkum, z něhož vyplývá, jak dopadá tato aplikace na obyvatelstvo a zda tato vylepšení povedou ke zvýšení životní úrovně a ke snížení chudoby střední/nižší příjmové třídy, aniž by zatěžovala státní rozpočet. V závěru práce je shrnutí všech zjištěných informací a doporučení, zda by měla Vietnamská socialistická republika aplikovat český systém nemocenského pojištění.
Vedoucí práce: Petr Brabec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses