Komparace vývoje veřejných rozpočtů v ČR v jednotlivých politických cyklech v letech 1993-2020 a vliv externích šoků na vývoj veřejných financí - Lejsek, Tomáš; Ševčík, Miroslav, 1958-; Zubíková, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce se zabývá analýzou vývoje hospodaření decizní sféry veřejnými rozpočty se zaměřením na státní rozpočet, který tvoří většinovou část veřejného rozpočtu, v České republice. Období, které práce sleduje, začíná rokem 1993 a končí v roce 2020. Období je rozděleno dle jednotlivých politických cyklů, které se v České republice střídaly. Klíčovým cílem výzkumu je sledování racionality v nakládání s rozpočtem. Sekundárním cílem je rozbor predikcí, které ministerstvo financí sestavuje. Téma je aktuální vzhledem k současnému stavu, ve kterém se nachází veřejné finance. Velmi varovný je vysoký naakumulovaný schodek státního rozpočtu, který bude třeba v budoucnu splatit. Teoretická část práce je kromě vymezení základních parametrů veřejných financí a státního rozpočtu důležitá i teorií politicko-ekonomického cyklu a přístupem k fiskální nerovnováze. Z provedené literární rešerše vyplývá, že vztah vlády k deficitu státního rozpočtu se v průběhu 20. století výrazně změnil a dluh se a na výjimky stal běžnou součástí vyspělých ekonomik. Částečným vysvětlením tohoto fenoménu je sledování oportunistických cílů politických představitelů, na což v ucelené podobě upozornila škola veřejné volby, jež změnila paradigma pohledu na politiky. Praktická část práce analyzuje jednotlivé státní rozpočty dle politických cyklů a práce dochází k názoru, že až na výjimky politici nehospodařili se svěřenými prostředky racionálně.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses