EU jako aktér v boji proti dezinformacím - Řehák, Vojtěch (2021)
Diplomová práce zkoumá schopnost EU rámovat českou politiku v boji proti dezinformacím. Rámování, jako jedna z dimenzí aktérství EU, spočívá ve vytváření interpretačního rámce v určité problematice, který je posléze přenášen na členské státy. Cílem práce je zjistit, zda se EU daří rámovat problematiku boje proti dezinformacím na české politické scéně. V teoretické části práce představuje koncepty aktérství EU a rámování, v další kapitole přechází k fenoménu dezinformací a zabývá se bojem proti jejich šíření. V praktické části pomocí tematické analýzy diskurzu vytyčuje hlavní témata, která se v rámci boje proti dezinformacím na unijní úrovni vyskytují. Stejnou metodou následně vytyčuje hlavní témata v dané problematice také na české politické scéně. Srovnáním obou analýz dochází k závěru, že se EU českou politiku v boji proti dezinformacím rámovat spíše daří.