Digitální euro : inspirace e-jüanem - Pokorný, Marek (2021)
Práce se zabývá argumenty pro zavedení digitální měny centrální banky (CBDC) v Čínské lidové republice (ČLR) a eurozóně. Cílem je zjistit, zda lze nalézt relevantní argumenty pro zavedení digitálního eura v motivech, které vedou ČLR k zavedení digitálního jüanu. Práce se skládá ze čtyř kapitol. První kapitola teoreticky vymezuje pojem CBDC, probírá teoretické koncepty jejího provedení i možné argumenty, jež jsou zasazené do kontextu potenciálních makroekonomických důsledků. Kapitola se také zabývá základním odlišením CBDC od kryptoměn. Druhá kapitola hledá odpověď na otázku, zda poptávka po hotovosti v ČLR a eurozóně opravdu klesá, a to prostřednictvím čtyř metod výpočtu. Třetí kapitola kriticky zhodnocuje argumentační hloubku digitální jüanu. Stejným způsobem je pohlíženo ve čtvrté kapitole na digitální euro. Tato poslední kapitola zároveň shrnuje relevanci argumentů obou ekonomik a hledá jejich argumentační průnik.